Arendsmanhuis

IJda Smits


‘Florilegium Amsterdam 1064’

In het voorjaar van 2020 begint beeldend kunstenaar IJda Smits (1947, Amsterdam) met dwalen in de parken en straten van haar buurt. Tijdens deze wandelingen ontdekt, plukt en verzamelt zij bloemen. Van elke bloemsoort plukt zij er slechts één. Thuis fotografeert zij de verzamelde bloemen en maakt een cyanotype (blauwdruk) en voegt zij kleuren toe met ecoline en waterverf.

‘Florilegium Amsterdam 1064’ bestaat uit ingekleurde cyanotypes van verschillende bloemen en planten gevonden in het park in postcodegebied 1064. Een florilegium laat meestal bloemen en planten van een bepaalde plaats zien, of die met uitsterven bedreigd worden.

Alhoewel IJda al sinds haar jonge jaren bezig is met klimaat, natuur en biologie, begonnen haar gedachten daarover te intensiveren. Door de focus van het grote geheel te beperken en de aandacht op haar directe omgeving te vestigen werd haar duidelijker wat er eigenlijk gebeurt door stikstof neerslag en opwarming. De stikstof begroeiing van brandnetel, braam en kleefkruid was in de jaren 2020 en 2021 aanmerkelijk minder. Toen ze in voorjaar en zomer 2022 weer op pad ging moest ze haar bloemen zoeken tussen deze hoog opgeschoten begroeiing waardoor ze een hoop planten niet meer terugvond.

www.ijber.nl

Locatie tentoonstelling:

H.B. Blijdensteinlaan 83,
7523 BA Enschede

8 oktober t/m 18 november 2023

Openingstijden:
donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur
Andere tijden zijn mogelijk op aanvraag.


Toegang:
gratis

Opening:
8 oktober, 16.00 uur