Galerie Dédé Grützmacher

Metin Yirtici


‘Remember me’

Met ‘Remember me’ toont Metin Yirtici ingetogen en serene low-key portretten van bloemen. De beelden zijn tot hun essentie teruggebracht door zo min mogelijk afleiding te tonen en daarnaast de schoonheid van vergankelijkheid in beeld te brengen.

Flora hebben een breed scala aan toegevoegde waarde voor de mensheid en fauna, variërend van zuurstofproductie en voedselvoorziening tot medicinale waarde en het behoud van het milieu. Maar het heeft ook een esthetische waarde: Planten dragen namelijk bij aan ons (esthetisch) welzijn. Ze kunnen ons omgeven met prachtige bloemen, kleurrijke bladeren en aangename geuren, wat een positief effect kan hebben op onze gemoedstoestand en welzijn. Wandel maar eens mindful door het bos, je komt met een positiever gevoel thuis. Maar helaas kan de natuur zich niet verdedigen en is ze hierdoor, ondanks de scherpe randjes, weerloos en ook kwetsbaar.

De kijker ziet de geportretteerden in hun donkerste periode van hun bestaan. Vergankelijkheid; dood door negatieve effecten uit de natuur zelf, zoals droogte of storm, of door de mens geplukt om hun schoonheid of zinloos vernield. Enkelen zijn anoniem, de anderen zijn gelijk herkenbaar in beeld gebracht.

Soms samen in een vaas of iets anders, maar voornamelijk solo. Maar allen worden voor altijd vastgelegd en herdacht met deze portretten. Dit is zijn ode aan de kwetsbaarheid van flora.

www.metinfotografie.nl

Locatie tentoonstelling:


Blekerstraat 165
7513 DT Enschede

8 oktober t/m 18 november 2023

Openingstijden:
vrijdag t/m zondag van 14:00–17:30 uur, andere tijden zijn mogelijk op aanvraag

Opening:
8 oktober, 17.00 uur