2 oktober t/m 31 oktober 2019

Expositie studenten AKI ArtEZ


‘Unravel’
Tijdens de Fotomanifestatie 2019 exposeren AKI studenten bij XPO in Roombeek. Vanuit nieuw werk en persoonlijke aanknopingspunten gaan zij dialoog aan met het thema ’Inner Circles’.

De AKI (Academie voor Kunst en Industrie) is de kleinste academie van Nederland, opgericht in 1949 maar gevormd in de jaren zestig en tot de dag van vandaag schatplichtig aan de uitgangspunten van toen: individueel onderwijs, zo weinig mogelijk bepaald door structuren of controlesystemen, zo veel mogelijk gericht op de menselijke maat en op het eigen initiatief van studenten en docenten. De AKI is onderdeel van ArtEZ Hogeschool, maar we hechten zeer aan onze autonomie als kleinschalige academie. Onderwijs wordt gemaakt op de werkvloer.

Binnen de opleidingen Fine Art & Cross Media Design wordt er multidisciplinair gewerkt wat de presentatievorm beïnvloed. Het medium Fotografie staat aan de basis van het werk.


Foto: Melle Floortjes
 


Locatie:

Stroinksbleekweg 2
7523ZL Enschede

Datum:
2 oktober t/m 31 oktober 2019

Openingstijden:
vrijdag, zaterdag & zondag van 12.00-17.00 uur

Toegang:
Gratis

Opening:
3 oktober 17.00 uur

6 november 2019

Artist talk en workshop Sjoerd Knibbeler


Artist talk en workshop Fotogrammen maken door Sjoerd Knibbeler
Wij worden steeds meer gebruikers van technologie, zonder dat we echt begrijpen hoe die technologie nu precies werkt. Daarmee lijkt de relatie tussen ervaring en kennis ingrijpend te veranderen. Voor de tentoonstelling Slide to Unlock in Tetem heeft kunstenaar en fotograaf Sjoerd Knibbeler artistiek onderzoek gedaan. In zijn onderzoek staat de invloed van tablet computers en smartphones op de ontwikkeling van de beeldtaal centraal. Met een paar vingerbewegingen kun je alles op je touchscreen tevoorschijn toveren. Maar wie weet nu eigenlijk hoe zo’n slimme tablet of phone precies werkt? Welke ideeën, wetenschap en uitvindingen liggen eraan ten grondslag? Wie zijn de mensen die aan de ontwikkeling hebben bijgedragen waarmee het maken, delen en bekijken van foto’s zo bedrieglijk eenvoudig is geworden? En welke invloed heeft deze ontwikkeling op ons als individu en op de samenleving als geheel?

Meer info


Locatie:

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede

Datum:
6 November 2019
Inloop: 19.00 uur
Start: 19.30 uur

Deelname:
gratis, aanmelden gewenst via receptie@tetem.nl

 

juli t/m 21 december 2019

Expositie Benno Thoma


‘Mystiek Myanmar’
De Open Air Gallery Zuiderhagen toont wisselende exposities in de buitenlucht. Tijdens de Fotomanifestatie Enschede is het werk van fotograaf Benno Thoma te bekijken, waar hij Myanmar in portretten probeert te vangen.


Foto: Rein Kroes


Locatie:

Korte Haaksbergerstraat 3
7511 JS Enschede

Datum:
juli t/m december 2019

3 november 2019

Artist talk Sylvie Zijlmans


‘Artist talk Sylvie Zijlmans’
Ten midden van haar tentoonstelling in Concordia, verteld Sylvie Zijlmans ons meer over haar werk.


 


Locatie:

Langestraat 56
7511 HC Enschede

Datum en tijd:
3 November 2019 om 15.00 uur

Toegang:
Gratis

30 oktober

Lezing Jan Hoek en Gerda van de GlindFotograaf Jan Hoek en schrijver Gerda van de Glind vertellen over het project en de publicatie van ‘Sistaaz of the Castle’.

Fotograaf Jan Hoek, modeontwerper Duran Lantink en de Zuid-Afrikaanse transgender sekswerkorganisatie bundelden hun krachten voor ‘Sistaaz of the Castle‘: een project over en met een groep vrouwen uit Kaapstad die naast sekswerker en transseksueel ook klaar zijn om de wereld te veroveren als ‘fashion icons‘.


Locatie:

AKI ArtEZ
Hulsmaatstraat 35
7523 WB Enschede

Datum:
Woensdag 30 oktober 2019
Aanvang lezing: 13.00 uur

Aanmelden door een mail te sturen naar Mirjam: Mi.Leppers@ArtEZ.nl

Toegang:
Gratis

16 oktober

Lezing Martijn van de GriendtLezing Martijn van de Griendt

Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) is bekend als documentairefotograaf en filmmaker. Zijn boek ‘Maria I Need Your Lovin’, is in 2017 verkozen als Best Verzorgd Boek. De gelijknamige documentaire kreeg een eervolle vermelding op het Nederlands Film Festival en is op tv te zien geweest. Hij won met zijn fotografie diverse prijzen bij de Zilveren Camera en de SO Awards, zijn werk was verschillende keren te zien op Fotofestival Naarden, BredaPhoto en in de Rotterdamse Kunsthal.

In deze lezing vertelt Martijn aan de hand van veel foto’s over zijn verschillende projecten en boeken. Ook zal hij de trailer van zijn documentaire tonen en enkele scene’s. Uit zijn nieuwste project ‘ON/OFF’, dat op het moment van de lezing te zien is in een tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam, zal hij ook beelden laten zien. Van dit project is tevens een fotoboek gemaakt, inmiddels zijn tiende.

De meeste boeken zullen na de lezing ook te koop worden aangeboden tegen sterk gereduceerde prijzen (pin en contant mogelijk).

Deze lezing wordt aangeboden door de FotoclubTwente Enschede.
www.fotoclub-twente.nl


Locatie:

Walstraat 35
7511 GG Enschede

Datum:
16 oktober 2019
Aanvang: 20.00 uur

Toegang:
Gratis
Aanmelden via www.hetvestzaktheater.nl

2 oktober t/m 2 november 2019

Expositie Patrick Jonkman en Esmee van Zeeventer


‘Mixed (up)’

Mixed (up) gaat over het ontdekken van voorheen onzichtbare beelden. Gedreven door experiment tonen twee fotografen hun blik op de wereld. Opening woensdag 2 oktober om 20:00 uur, daarna de hele maand te bezichtigen op afspraak met de kunstenaars.


Locatie:

Hoge Bothofstraat 166
7511 ZE Enschede

Datum:
2 oktober t/m 2 november 2019 te bekijken op afspraak

3 oktober t/m 5 januari

Fotogrammen maken in het Exploring-LabFotogrammen maken in het Exploring-Lab

Maak een analoge foto met behulp van jouw telefoon of tablet in aansluiting op de tentoonstelling Slide to Unlock! Je leert wat er allemaal komt kijken bij het analoog afdrukken van foto’s en hoe je deze techniek creatief kunt inzetten om je eigen digitale foto’s een nieuw leven te geven. Daarbij laat je je mobiel of tablet functioneren als projector: het apparaat geeft beelden weer en is lichtbron tegelijk. In onze tijdelijke doka belicht je jouw digitale afbeelding op lichtgevoelig papier die je vervolgens zelf ontwikkelt. Kom langs en laat je verrassen door het unieke resultaat!

In Tetem’s Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstelling uitgelicht en omgezet in een inloopworkshop op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Meer info


Locatie:

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede

Datum:
3 oktober t/m 5 januari 2020

Elke dag tijdens openingstijden Tetem

Toegang:
gratis

18 oktober en 2 november 2019

Workshop Mooie foto's maken met je smartphone


Workshop Mooie foto’s maken met je smartphone door Foonfoto
Tijdens de Fotomanifestatie Enschede 2019 geeft Willemijn Sieffers van Foonfoto de workshop ‘Mooie foto’s maken met je smartphone’. De expositieruimte van Concordia en het werk van Sylvie Zijlmans vormen de inspirerende achtergrond voor deze workshop waarin je leert alles uit de camera van je telefoon te halen wat er in zit. Willemijn leert je onder meer creatieve foto’s te maken in plaats van snelle kiekjes, en manieren om meer plezier te hebben in het fotograferen met je telefoon.

Kosten zijn € 75,- per persoon. Koop je kaartje bij Concordia, of op concordia.nl.


 


Locatie:

Langestraat 56
7511 HC Enschede

Datum en tijd:
Vrijdag 18 oktober om 09.00 uur of
zaterdag 2 november om 10.00 uur

Kosten:
Kosten zijn € 75,- per persoon. Koop je kaartje bij Concordia, of op www.concordia.nl.