Galerie Beeld & Aambeeld

Michael Rhebergen


‘DE NIEUWE KUST’

Wat als een groot deel van Nederland onder water komt te staan als gevolg van een opwarmende aarde? Met ‘DE NIEUWE KUST’ neemt fotograaf Michael Rhebergen (1987, Geesteren (Gld.)) je mee langs de denkbeeldige nieuwe kustlijn van Nederland. Een visuele verkenning van een dreigend toekomstbeeld voor ons landschap en de mensen die er wonen.

Gezien de reputatie van Nederland op het gebied van waterbeheer heeft de titel van dit project een bijna logische, haalbare en misschien zelfs verleidelijke klank. De maakbaarheid van ons landschap is immers een typisch Nederlands product. Met dijken, waterkeringen, gemalen en andere systemen zijn we al eeuwenlang succesvol in staat om te wonen waar we willen, en – bijna onafhankelijk van dat wat het land ons te bieden heeft – te leven hoe we willen.

Maar in het geval van het onderzoek van fotograaf Michael Rhebergen blijkt de term ‘de nieuwe kust’ juist iets verontrustends: een nieuwe kustlijn dringt zich aan ons op. Het lijkt vrijwel onvermijdelijk in het licht van klimaatverandering en tart daarmee onze neiging tot controle.

In veel landen is dit een proces dat bewoners al decennialang daadwerkelijk in hun bestaan bedreigt, maar in Nederland gaan velen van ons nog met dit beeld om als een ver en waarschijnlijk oplosbaar toekomstperspectief. Michael Rhebergen raakte getriggerd door de vraag wat ons in Nederland te wachten staat en wat dat betekent voor de mensen die hier wonen.

www.michaelrhebergen.com

Locatie tentoonstelling:

Walstraat 13
7511 GE Enschede

8 oktober t/m 18 november 2023

Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur

Toegang:
gratis

Opening:
8 oktober, 13.30 uur