Concordia

Sandim Mendes


‘Ku kenha ki bu sata fala?’
(‘Met wie ben je aan het praten?’ in Kaapverdisch)

In haar praktijk gebruikt Sandim fotografie als uitgangspunt om het concept identiteit in en tussen culturen te onderzoeken. Geboren in Nederland met een Kaapverdische achtergrond, vertrekt ze vanuit een intersectionele context, en zet deze twee werelden in als gronden om het artistiek onderzoek te wortelen.

‘Colors of life’ raakt in de context van Sandims werk aan de verschillende culturen en uitingen van culturele diversiteit.

Voor deze fotoreeks liet Mendes zich inspireren door de Afrikaanse maskertraditie. Afrikaanse maskers worden gebruikt bij rituele feesten en ceremonies om zo een brug te slaan naar de wereld van de geesten, de voorouders en de goden. Wat deze spirituele handelingen kunnen doen met het onderbewustzijn fascineerde de kunstenaar. Haar interpretatie van deze traditionele maskertraditie resulteerde in een hedendaagse variant waarin zij handgemaakte kostuums en maskers ontwikkelde. Met het nabootsen van deze maskers stelt zij de vraag of een dergelijk contact leggen met de voorouders ook plaats zou kunnen vinden vanuit haar huidige setting.

www.sandimmendes.com

Locatie tentoonstelling:

Langestraat 56
7511HC Enschede

10 oktober t/m 5 december 2021

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur

Toegang:
gratis

Opening:
Zondag 10 oktober om 14.15 uur