Concordia

Sylvie Zijlmans


‘WHAT GOES UP’

De nauwkeurig in scene gezette foto’s van Sylvie Zijlmans (Geertruidenberg, 1964) zijn gebaseerd op gebeurtenissen die de levens van veel mensen overhoop gooien. Gebeurtenissen op wereldschaal, waartoe je je moeilijk als individu kan verhouden, maar die uiteindelijk de levens van velen een onontkoombare wending geven.

Drama’s van verwoesting en destructie, van de huidige politieke en economische crisis, teruggebracht tot een menselijke schaal.

Lekkende plafonds, onderwater gelopen ruimtes, beschimmelde muren, ineengestorte woningen. In deze chaos wordt een beeld neergezet dat een nieuwe orde brengt, nieuwe mogelijkheden laat zien. De foto’s zijn buitengewoon scherp en gedetailleerd en de compositie is weloverwogen. Als kijker word je de ruimte in gezogen en verhoud je je tot de personages die in beslag genomen worden door zaken die niet altijd éénduidig zijn. Een man versleept een doorweekte vrouw. Wordt zij door hem geholpen of legt hij haar alleen maar op een betere plek neer? Is de man in haar geïnteresseerd of is hij de compositie van het beeld aan het perfectioneren? Een nieuw type plant van vloeistof groeit uit potten. Of loopt de vloeistof als drippings naar boven door het beeld?

De foto’s van Zijlmans lijken zich op het keerpunt te bevinden waar iets nieuws staat te gebeuren. What goes up… must come down! Zij hebben meerdere lagen van betekenissen en verwijzen ook naar performances, installaties, en schilderkunst.

www.zijlmandjongenelis.nl

Locatie tentoonstelling:

Langestraat 56
7511HC Enschede

29 september t/m 17 november 2019

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag van 10.00-18.00 uur zondag van 12.00-17.00 uur

Toegang:
gratis

Opening:
29 september 13.45 uur

What Goes Up, Sylvie Zijlmans 2012 Courtesy Andriesse Eyck Galerie
The Witness, Sylvie Zijlmans 2012 Courtesy Andriesse Eyck Galerie