Tetem

Sjoerd Knibbeler


‘SLIDE TO UNLOCK’

Wij worden steeds meer gebruikers van technologie, zonder dat we echt begrijpen hoe die technologie nu precies werkt. Daarmee lijkt de relatie tussen ervaring en kennis ingrijpend te veranderen. Voor de tentoonstelling Slide to Unlock in Tetem heeft kunstenaar en fotograaf Sjoerd Knibbeler artistiek onderzoek gedaan. In zijn onderzoek staat de invloed van tablet computers en smartphones op de ontwikkeling van de beeldtaal centraal. Met een paar vingerbewegingen kun je alles op je touchscreen tevoorschijn toveren. Maar wie weet nu eigenlijk hoe zo’n slimme tablet of phone precies werkt? Welke ideeën, wetenschap en uitvindingen liggen eraan ten grondslag? Wie zijn de mensen die aan de ontwikkeling hebben bijgedragen waarmee het maken, delen en bekijken van foto’s zo bedrieglijk eenvoudig is geworden? En welke invloed heeft deze ontwikkeling op ons als individu en op de samenleving als geheel?

Met de uitvinding van elke nieuwe fotografische techniek – zoals ruimtetelescopen, realistische 3D-rendering software of satelliet cartografie – worden de grenzen van de zichtbare wereld verder opgerekt. De explosieve ontwikkeling van de camera en de complexe beeldtechnologie stelt ons in staat om steeds meer te zien, te verbeelden én af te beelden. In Slide to Unlock neemt Sjoerd Knibbeler het publiek mee naar de oorsprong van de fotografie zelf – het afbeelden van licht – en geeft hij een nieuwe invulling aan één van de oudste fotografische procedés: het fotogram. Werkend in de donkere kamer gebruikt hij het licht dat tablets en smartphones uitstralen om afdrukken te maken op lichtgevoelig fotopapier. Zo ontstaan directe en unieke afdrukken als een permante weerslag van wat er zich zo vluchtig op de beeldschermen heeft afgespeeld. Het zijn kleurrijke en soms abstracte werken, waarin je de inwerking van het artificiële licht op het papier kunt ontdekken. De tentoonstelling vormt een weerslag van dit artistieke onderzoek en laat aanzetten, schetsen en uitgewerkte fotogrammen naast elkaar zien. Naast het fotografische werk speelt licht in de vorm van projecties ook een rol in de tentoonstelling.

De tentoonstelling Slide to Unlock sluit aan op Tetem’s programmalijn Driving Technology en maakt deel uit van de Fotomanifestatie Enschede 2019 (Inner Circles) en Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2019 (TAXED TO THE MAX) in Groningen.

www.sjoerdknibbeler.com

Locatie tentoonstelling:


Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede

3 oktober 2019 t/m 5 januari 2019

Openingstijden:
maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur

Toegang:
gratis

Sjoerd Knibbeler
Sjoerd Knibbeler
Sjoerd Knibbeler
Sjoerd Knibbeler