Rijksmuseum Twenthe

Natascha Libbert


‘Undermined’

Veel mensen zullen zich herkennen in de neiging om dat ene nieuwsbericht over een verwoestende bosbrand of milieuramp even aan zich voorbij te laten gaan: ja, we weten dat het klimaat verandert en dat landschappen door toedoen van de mens worden uitgeput. Maar soms is het prettig om even weg te kijken, al is het maar om niet overweldigd te worden door de onbevattelijkheid van wat er zich voltrekt.

Dat geldt niet voor fotograaf Natascha Libbert (1973, Den Haag). Voor haar doorlopende project Undermined reist zij naar verschillende plekken op de wereld om het monster in de bek te kijken: daar waar menselijke activiteiten diepe sporen hebben achtergelaten in het landschap. En met haar foto’s dwingt zij ons, het publiek, om dat ook te doen. Hoewel ‘dwingen’, eigenlijk is ‘verleiden’ hier beter op zijn plek, want de werken van Libbert bezitten een grote esthetische aantrekkingskracht. Schoonheid met een zwart randje.

Zoals de foto van het ondoordringbare, mintgroene water van een door koperwinning vervuild meer. Het giftige kleurenpalet confronteert ons met de aantasting van het landschap, maar levert tegelijkertijd een betoverend beeld op waar je ogen naar toe worden getrokken. Libbert zet niet alleen schoonheid in om onze aandacht vast te houden. Het surreële karakter dat veel van de door haar gefotografeerde landschappen van zichzelf al hebben, versterkt ze door in te zoomen op details of te kiezen voor een bepaald standpunt. Hierdoor blijf je je als kijker afvragen wat je nu werkelijk ziet.

Natascha Libbert reisde voor Undermined onder meer naar Florida, Spanje en Cyprus. In Florida was zij getuige van gecontroleerde bosbranden, aangestoken om de bodem te verbeteren en om ongecontroleerde branden te voorkomen. In Zuid-Spanje legde zij de verwoestende uitwerking op mens en aarde vast van de eindeloze zee van voedselkassen, de mar de plástico. In Cyprus tenslotte, stuitte zij op verlaten kopermijnen, waarvan de sporen in het landschap nog steeds aanwezig zijn.

www.nataschalibbert.nl

Locatie tentoonstelling:


Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede

8 september t/m 28 januari 2024

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Toegang:
Volwassenen: € 15,00 p.p.

Studenten en CJP-kaarthouders (op vertoon van studentenkaart en/of 
CJP-pas): € 7,00 p.p.

Gratis: Museumkaarthouders, Vrienden van RMT,  Leden RMT Businessclub, Vereniging Rembrandt, Kinderen en jongeren t/m 17 jaar, Studenten van ArtEZ Enschede/AKI/UT/Saxion Enschede

Opening:
8 oktober, 15.00 uur

'Lily's Water', Natascha Libbert
'Gunthers's Pond', Natascha Libbert
'The House is on Fire', Natascha Libbert