Editie 2019

Inner Circles

In het najaar van 2019 is het weer zover, hét fotofestival van het Oosten: de Fotomanifestatie Enschede vindt weer plaats. De stad zal dan in het teken staan van de hedendaagse Nederlandse fotografie. In verschillende toonaangevende kunstruimtes, waaronder het Rijksmuseum Twenthe, Concordia en Tetem, worden tentoonstellingen georganiseerd met werk van topfotografen. Daarnaast zal ook de openbare ruimte betrokken worden bij het festival en is er een breed randprogramma waar door middel van lezingen en workshops extra verdieping wordt opgezocht. Zo kan niemand er straks meer omheen; een manifestatie van talent binnen de fotografie zal Enschede overnemen!

De fotografie is als medium constant in beweging en ondanks dat ze dagelijks overal om ons heen te zien is, komt fotografie als beeldende kunstvorm niet altijd aan bij het grote publiek. Om daar verandering in te brengen legt de Fotomanifestatie Enschede, naast traditionele interpretaties van het medium, ook het accent op innovatieve exposities die de huidige stand van de fotografie representeren.

De 4e editie van de Fotomanifestatie Enschede vindt plaats van 2 oktober t/m 9 november 2019.

Het Thema van de Fotomanifestatie 2019 is ‘Inner Circles’
Sinds het begin van de fotografie, is de mens een grote bron van inspiratie geweest. Tijdens de legendarische expositie; ‘The family of men’ van fotograaf Edward Steichen in 1955, werd de mens als soort beschouwd en vertoond, in al zijn vormen en maten. Dat concept van het tonen van de mens, is binnen de fotografie nog altijd springlevend. Het voedt onze nieuwsgierigheid naar de ander.
“I believe photography is potentially the best medium for explaining man to himself and his fellow man.”
– Edward Steichen
Zelfs in een tijd gekenmerkt door individualisme, blijven we sociale wezens. We willen onszelf ontwikkelen en uiten, maar het liefst doen we dit toch omgeven door gelijkgezinden. We lijken verschillende sociale cirkels te creëren, waar we ons tussen bewegen. Hoe groot die cirkels precies

zijn, is voor iedereen anders en is bovendien veranderlijk van aard. We kunnen denken aan onze eigen, persoonlijke belevingswereld, een vriendenkring, een subcultuur of zelfs aan hele bevolkingsgroepen. Elke groep heeft zijn eigen kenmerken en de ene is meer gesloten dan de andere. Soms lijkt het als buitenstaander onmogelijk om bij een kringetje naar binnen te turen. Dat maakt ons des te nieuwsgieriger naar wat er zich daar afspeelt.
Er is een constante wisselwerking tussen ons individuele zelf en de ander. Soms zonderen we ons af in onze persoonlijke cirkel, om daarna weer het contact op te zoeken. Door ons te vergelijken met de mensen om ons heen leren we onszelf beter kennen. Zo maken onze medemensen dus deel uit van onze identiteit. Dit kan een positieve invloed hebben, maar we kunnen ons ook afvragen of de mate waarin wij ons meten aan de ander, niet ook een negatieve invloed op ons kan hebben.
Welke relatie hebben we precies met ons individuele zelf en hoe heeft groepsvorming invloed op onze persoonlijke identiteit? Welke cirkels zijn er te vinden en wat gebeurt er als je de cirkel van een ander instapt?
Onder het thema ‘Inner Circles’ selecteerden wij fotografen voor de komende editie van de Fotomanifestatie Enschede.

Deelnemende fotografen 2019

Foto's editie 2019